A genetika megértése és a tünetek kezelése a hisztamin intolerencia betegségben
A cikk forrása: 2023. július 3 Debbie Moon
A legfontosabb tudnivalók:
A hisztamin intoleranciát a szervezetben túl sok hisztamin okozza, ami túlterheli a lebontási képességét, egyensúly hiányt okozva ezzel.
A hisztamin egyensúlyhiányát az okozhatja:
- hogy szervezete túl sok hisztamint termel,
- vagy ha nem tudja megfelelően lebontani az élelmiszerekből származó hisztamint.
- Vagy mindkettő!
A genetikai változatok befolyásolják a hisztamin lebontását.
Ha megérti, hogy mely változatai vannak, az segíthet megcélozni a megfelelő étrendet és kiegészítőket a tünetek enyhítésére.
Ez a cikk behatóan foglalkozik a hisztamin intolerancia kutatásával, beleértve a hisztaminszintet befolyásoló genetikai változatokat. Diétával, életmóddal és étrend-kiegészítő megoldásokkal zárul. Mindenre teljes körű hivatkozás található, így Ön is könnyedén beleáshatja magát a kutatásba. Ez egy hosszú cikk (és alapos!), ezért érdemes most felvenni a könyvjelzők közé, hogy újra elolvashassa.
Hisztamin intolerancia: okok, tünetek és kezelés
Foglalkozik az orrmelléküreg-elvezetéssel étkezés után? Időszakos viszketés és csalánkiütés? Migrén, ingerlékenység, szorongás, agyköd? A hisztamin-intolerancia furcsa és látszólag egymással nem összefüggő tünetei megzavarhatják a kiváltó ok kiderítését.
A biogén aminként osztályozott hisztamin egy olyan molekula, amely számos szerepet játszik a szervezetben.
A hisztamin számos funkciója:
- allergiás reakciókat vált ki ,
- az immunrendszerünkön belül hat,
- kitágítja az ereket ( értágulat )
- neurotranszmitterként működik
- jelzőmolekulaként működik a gyomorban a sav felszabadítása érdekében
Míg a legtöbben csak az allergiaszezonban gondolunk a hisztaminra, a hisztamin létfontosságú része a szervezet működésének. A kulcs az, hogy a megfelelő mennyiséget akarja – ne túl sokat!
Mik a hisztamin intolerancia tünetei?
A hisztamin intolerancia tünetei a szervezet számos különböző rendszerét érintik, beleértve:
- Fej: fejfájás és migrén
- Hangulat: szorongás, ingerlékenység, agyi köd
- Gyomor: savas reflux, hányinger, gyomorfájdalom
- Belek: puffadás, hasmenés, székrekedés
- Szív: szívritmuszavar, szédülés
- Melléküregek: vízelvezetés, torlódás
- Bőr: csalánkiütés, viszketés, kipirulás,
- Alvás: álmatlanság, korai ébredés
A hisztamin intoleranciában szenvedőknek általában több a fenti tünete is jelentkezik , de valószínűleg nem minden tünet lesz náluk.
Történelmi megjegyzés:
Évtizedek óta ismert, hogy a túl sok hisztamin scombroid mérgezést okoz – ez a fajta ételmérgezés a nem friss hal fogyasztása miatt.
Íme egy vizuális áttekintés arról, hogy mit fogunk itt tárgyalni:
A hisztamin intolerancia okai
A hisztamin intolerancia két fő oka:
- nem elegendő a hisztamin lebontásához szükséges enzimek (DAO és HMNT)
- és/vagy túl sok hisztamin termelődik (hisztamint termelő bélmikrobák, szivárgó bél, túl könnyen degranuláló hízósejtek, HDC variánsok, krónikus allergén expozíció).
A hisztamin eltávolítása a szervezetből
A szervezet kétféleképpen bontja le és tisztítja meg a hisztamint:
- a DAO enzim
- vagy a HMNT enzim.
Diamin-oxidáz (DAO) enzim: Az élelmiszerekből vagy a bélben lévő baktériumokból származó hisztamin a DAO (diamin-oxidáz) enzim segítségével lebomlik vagy metabolizálódik. A DAO enzim a vékonybeleket bélelő bolyhokban termelődik, és felszabadul a hisztamin metabolizmusára.
Hisztamin-metil-transzferáz (HMNT) enzim: A HMNT enzim az egész testben, így az agyban is működik, deaktiválja és lebontja a sejtjei által létrehozott hisztamint .
Diamin-oxidáz (DAO) enzim
- A diamin-oxidázt ez az AOC1 gén kódolja . Főleg a belekben termelődik az élelmiszerekből származó hisztamin és a bélbaktériumok által létrehozott hisztamin ellensúlyozására. A sok hisztamint tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak az érlelt sajtok, érlelt húsok, fermentált élelmiszerek stb.
- Bizonyos baktériumok a bélben (beleértve a probiotikumokból vagy fermentált élelmiszerekből származókat is) szintén növelhetik a szervezet hisztaminszintjét. A hisztamin-intoleranciában szenvedők megváltozott bélmikrobióm-összetételt, valamint megemelkedett zonulinszintet mutatnak, amely szabályozza a bélrendszer szoros csomópontjait (szivárgó bél).[ ref ] A hisztamin intoleranciával kapcsolatos türelemről szóló közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy „szignifikánsan nagyobb a hisztamin mennyisége ” -kiválasztó baktériumok…”[ ref ]
- A DAO enzimet a szervezet más biogén aminok lebontására is használja, beleértve a tiramint, putreszcint, cadaverint, spermidint és spermint. Más biogén aminok magas szintje csökkentheti a DAO hisztamin lebontó képességét. A DAO a hisztamint imidazol-acetaldehiddé bontja le, amely azután gyorsan imidazol-ecetsavvá oxidálódik.
HMNT enzim
- A HMNT enzim lebontja a hisztamint a központi idegrendszerben.
- A legújabb tanulmányok pontosan azt mutatják, hogy a HNMT milyen fontos szerepet játszik az agy hisztaminszintjének szabályozásában . Az agyban a HNMT-szintet megváltoztató genetikai változatok a neurodegeneratív rendellenességek, például a Parkinson-kór fokozott kockázatához kapcsolódnak. A tanulmányok a HNMT-variánsokat a migrén és az ADHD fokozott kockázatával is összefüggésbe hozzák. A HNMT enzimet inaktiváló ritka mutációk értelmi fogyatékossághoz kapcsolódnak.
- A HNMT enzim az egész szervezetben hat. A genetikailag csökkent HNMT az atópiás dermatitiszhez vagy ekcémához is kapcsolódik. Míg a DAO a periférián is keringhet, a HNMT az egyetlen enzim, amely a hisztamint neurotranszmitterként bontja le a központi idegrendszerben.
- Amikor a hisztamin a HNMT enzim segítségével lebomlik, N-metilhisztamin keletkezik, amely nem tud kötődni a hisztamin receptorokhoz. Vegye figyelembe, hogy a reakcióban metilcsoportra van szükség. Az N-metil-hisztamint a MAO-B enzim tovább bontja, így N -metil-imidazol-acetaldehid keletkezik.
A hisztamin képződése
- A hisztamin a hisztidin aminosavból készül. Ez egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az ember nem tudja előállítani a szervezetünkben, és étrendből kell beszereznie. A hisztidin a szervezetben többféle célra is felhasználható, beleértve a hisztamintermelést is.
- A hisztidin-dekarboxiláz (HDC gén) egy enzim, amely katalizálja a hisztidin hisztaminná történő reakcióját. Különböző sejttípusokon belül teszi ezt, beleértve a hízósejtekben nagy mennyiségű hisztamint.
hisztidin -> hisztamin (PMC7463562)
Nincs elég hisztamin
- Elegendő hisztidin-dekarboxiláz (HDC) hiányában állatkísérletek mutatják a Tourette-szindrómához hasonló viselkedést.
- A genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Tourette-kóros (hang- és motoros tics) betegeknél ritka HDC génmutációk lehetnek az okai. A hisztamin elvesztése a bazális ganglionokban túl sok dopamint okoz az agynak abban a régiójában, ami tikk kialakulásához vezet.
Túl sok hisztamin hatása a szív működésére
- A hisztamin szintén nélkülözhetetlen a szívizom működéséhez. A túl sok hisztamin káros lehet, és a krónikus szívelégtelenségben szenvedőknél magasabb az átlagos hisztaminszint a plazmában.
- Valójában a HDC gén egy genetikai változata, amely csökkenti a hisztaminszintet, összefüggésben áll a krónikus szívelégtelenség jelentősen csökkenő kockázatával.[ ref ]
- Ezenkívül a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a H2 receptor blokkolása előnyös a krónikus szívelégtelenségben. A famotidin javította a szívtüneteket és a kamrai átépülést. A szívben a hisztamin növeli az összehúzódás erejét, és már 1913-ban is ismert volt, hogy a hisztamin szívritmuszavart vált ki.
- A hisztamin receptorok magyarázzák a hisztamin különböző hatásait
Elgondolkodhat azon, hogy egy molekula miért válthat ki olyan sokféle hatást a szervezetben…
Hogyan okozhat fejfájást , gyomorégést és csalánkiütést a hisztamin?
A hisztamin funkciója a test egy bizonyos részében attól függ, hogy melyik receptorhoz kötődik.
Különböző hisztamin receptorok találhatók a test különböző részein:
- H1 receptorok: A simaizomzatban, az endothel sejtekben (az ereket bélelő sejtekben), a központi idegrendszerben és a hízósejtekben találhatók. A H1-receptorok aktiválása allergiás jellegű tüneteket okoz, mint például viszketés, duzzanat, értágulat , orrfolyás és bőrreakciók. A H1 receptorok az asztmás reakciókban is fontosak .
- H2 receptorok: Sav szabadul fel, amikor a hisztamin aktiválja a H2 receptorokat a gyomorban . A H2 receptorok a bélrendszerben és az erek falában is megtalálhatók. A hízósejteknek H2 receptorai is vannak, amelyek aktiválva több hisztamin felszabadulását idézik elő. A szívben a H2 receptorok nélkülözhetetlenek a ritmus szabályozásában.
- H3-receptorok: A központi és a perifériás idegrendszer H3-receptorokat tartalmaz, amelyek visszacsatoló hurokként működnek a hisztaminszinthez az agyban . A H3 receptorok aktiválása befolyásolja a szerotonin, a noradrenalin és az acetilkolin felszabadulását.
- H4 receptorok: Ezek a hisztamin receptorok képezik a gyulladásos válasz magját . A H4 receptorok a csontvelőben, a bazofilekben (a fehérvérsejtek egy fajtája), a csecsemőmirigyben, a vékonybélben, a lépben, a vastagbélben és a hízósejtekben találhatók.
Háromféle hisztamin receptor található a belekben: H1, H2 és H4. Érdekes módon egy tanulmány kimutatta, hogy az ételallergiás és IBS-ben szenvedők bélrendszerében szignifikánsan magasabb volt a H1- és H2-receptorok szintje .
Hízósejtek és hisztamin felszabadulása
A hízósejtek egyfajta immunsejtek, amelyek hisztamint tárolnak. A test legtöbb szövetében megtalálhatók, különösen a test külvilágnak kitett részein. Az allergének hatására a hízósejtek felrobbannak vagy degranulálódnak, és hisztamin szabadul fel. Nagyszámú hízósejt található a bőrben, a hörgők nyálkahártyájában és a bélnyálkahártyában. Az allergének mellett a vírusok, baktériumok és gombák is aktiválják a hízósejteket. Egyes kutatók a hisztamin intoleranciát a hízósejt aktiválási szindróma (MCAS) részhalmazaként sorolják be.
Kapcsolódó cikk: Hízósejt aktivációs szindróma
A hízósejtekkel és a hisztaminnal kapcsolatos részletesebb információkért tekintse meg a Kutatási tanulmányokat a hízósejtekről és a hisztamin-intoleranciáról című kiadványt , ahol belemerülök a hisztamin hatásának minden különböző módjába.
Hisztamin, alvás és cirkadián ritmus
A hisztamin az agyban neurotranszmitterként működik. Ez egy riasztó neurotranszmitter, amely a reggeli órákban felkel, hogy felébresszen minket. Az agyban lévő hisztamin körülbelül 50%-a hízósejtekből származik.
A difenhidramin, egy gyakran használt antihisztamin, mellékhatásaként álmosítja az embereket. Ez annak köszönhető, hogy blokkolja a hisztamin működését az agyban.
A hisztaminszint megváltoztatása az agyban megváltoztatja az alvást:
- Egerekben a hisztamin receptorok eltávolítása az agyban megváltoztatja az alvási szokásokat. Hisztamin nélkül az egerek lassabban ébredtek fel. Töredezett alvásuk és csökkent nem-REM alvásuk is volt.
- Egy másik állatkísérletben a kutatók csökkentették a hízósejtek számát az agyban, csökkentve ezzel a hisztamintermelést. Nem befolyásolta az egerek általános alvási idejét, de befolyásolta az alvás közbeni agyhullámaikat és az alvásmegvonás utáni visszapattanási képességüket.
- A feltételezett hisztamin intoleranciában szenvedő betegek körében végzett közelmúltbeli tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a betegek körülbelül 25%-ánál a hisztaminszint cirkadián változása eltér a kontrollcsoportétól. Ezeknél a betegeknél szignifikánsan csökkent a DAO enzim szintje és magasabb volt a hisztamin szintje a nap folyamán.
Forrás:
https://www.geneticlifehacks.com/histamine-intolerance-genetics-part-2/
https://www.geneticlifehacks.com/mast-cells/