Skip to main content

Forrás: Pam Fullenweider MS, RDN

Október a mellrák tudatosságának hónapja, fontos alkalom arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk a táplálkozás erőteljes szerepéről mind a rák kockázatának csökkentésében , mind a gyógyulás támogatásában a kezelés alatt és után .

Ebben a hónapban megtiszteltetés számunkra, hogy üdvözölhetjük Dr. Krystle Zuniga PhD, RD, CSO, LD-t , okleveles onkológiai dietetikust, oktatót és tudományos ismeretterjesztőt, aki szenvedélyesen elkötelezett a legújabb kutatások iránt, hogy a rákbetegségből felépültek számára mindennapi, gyakorlati eszközökké alakítsa azokat.

Izgatottan várjuk, hogy megossza velünk, hogyan segítheti a táplálkozás, különösen a mediterrán stílusú étrend a szervezetet a megelőzés, a kezelés és a felépülés során.

Köszönöm mindenkinek, aki kérdéseket küldött be! Ebben a kérdés-feleletben Dr. Krystle Zuniga a következőket osztja meg:

  • Így néz ki egy rákvédő diéta
  • A BMI, a testzsír és az ösztrogén által kiváltott rákos megbetegedések közötti kapcsolat
  • Hogyan elégítheted ki tápanyagigényedet tejtermékek, hüvelyesek vagy zab nélkül
  • Mire kell figyelni, ha többször is volt már rákos megbetegedésünk?
  • Az igazság a borról és a rák kockázatáról (és miért van nagy divatja a koktéloknak!)
  • Hogyan közelítsük meg a táplálkozást vérképzőszervi rákos megbetegedések, például leukémia esetén

Dr. Krystle Zuniga bemutatása

Dr. Krystle Zuniga

 

Krystle tapasztalt klinikus, oktató, tudós és tudományos ismeretterjesztő. Jelenlegi, a Texasi Egyetem, Austini Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusaként betöltött pozíciója mellett okleveles onkológiai dietetikus, valamint a Cancer Nutrition HQ magánpraxisának, közösségi média fiókjának és podcastjának tulajdonosa, ahol a félretájékoztatás elleni küzdelemre, a táplálkozással és rákkal kapcsolatos legújabb kutatások megosztására, valamint a tudomány mindennapi cselekvésekké alakítására törekszik, amelyeket a rákos betegek megtehetnek egészségük és életminőségük táplálkozással történő támogatása érdekében.

Íme néhány a legfontosabb kérdéseid közül, valamint az ő éleslátó és gyakorlatias tanácsai!

Kérdések és válaszok kiemelt részei:

K: Milyen jó étrend segíthet az egészség megőrzésében és a HR+ (ösztrogénreceptor-pozitív) rákok kockázatának csökkentésében?

Dr. Zuniga válasza:

A nőknél a leggyakoribb rákfajta az emlőrák, és becslések szerint minden 8. nőnél diagnosztizálnak emlőrákot élete során.

Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) és a Világ Rákkutató Alap (WCRF) rákmegelőzési ajánlásai a következők:

  • Az egészséges testsúly fenntartása
  • A vörös húsok korlátozása és a feldolgozott húsok kerülése
  • Az alkoholfogyasztás korlátozása
  • Minimalizáld az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a cukorral édesített italok fogyasztását.
  • Teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend fogyasztása
  • Fizikailag aktívnak lenni

A rákvédő étrend elsősorban növényi alapú, de ez nem jelenti azt, hogy vegetáriánusnak vagy vegánnak kell lenned. A növényi alapú étrend azt jelenti, hogy a tányérod nagy részét zöldségeknek, gyümölcsöknek, teljes kiőrlésű gabonáknak, babnak és hüvelyeseknek kell kitölteni, kisebb adagokban állati eredetű élelmiszereknek, például halnak, baromfinak vagy tojásnak.

Ezen ajánlások betartása nemcsak más rákos megbetegedések kockázatát csökkenti, hanem csökkentheti más krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a demencia kockázatát is.

K: Mi a jó BMI ösztrogén-alapú rákos megbetegedések esetén?

Dr. Zuniga válasza:
Az elhízás (30 kg/m² feletti BMI) legalább 13 különböző rákos megbetegedés, köztük a posztmenopauzális emlőrák ismert kockázati tényezője. A BMI azonban nem mond el mindent. Ami igazán számít, az a felesleges testzsír. A felesleges zsírszövet nem csupán energiatároló hely; a zsírsejtek metabolikusan aktívak, és hozzájárulnak az ösztrogén termeléséhez, amely elősegítheti a hormonreceptor-pozitív rákos megbetegedések növekedését. A magas testzsírszint krónikus gyulladáshoz is hozzájárul, ami sejtkárosodáshoz vezethet, és olyan környezetet teremthet, amely támogatja a rák kialakulását. Ezért az egyik rákmegelőzési ajánlás az, hogy „Legyen egészséges testsúlya”.

K: Hogyan találhatok egészséges recepteket, ha nem ehetek tejtermékeket, hüvelyeseket vagy zabpelyhet?

Dr. Zuniga válasza:

A rákvédő diéta abszolút lehetséges, még étkezési korlátozások mellett is. Bár a tejtermékek jó kalciumforrások, sok növényi alapú tej kalciummal dúsított. Kalciumot leveles zöldségekből, mandulából vagy szükség esetén táplálékkiegészítőkből is bevihetünk. A megfelelő kalciumfogyasztás fontos, mivel a kalciumbevitel védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen.

A rákmegelőzés érdekében ajánlott napi legalább 30 gramm rostot fogyasztani. Bár a hüvelyesek és a zab nagyszerű rostforrások, a rostbeviteli célokat más élelmiszerekkel is könnyen elérheti:

  • Teljes kiőrlésű gabonák, mint a búza, a bulgur, a barna rizs és a quinoa
  • Magas rosttartalmú gyümölcsök, mint például a szeder, a málna és a körte (egyenként körülbelül 6-8 gramm rostot tartalmaznak adagonként)
  • Chia vagy lenmag, amely evőkanálonként körülbelül 4-5 gramm rostot tartalmaz

A kulcs az egészséges étkezési szokások alapjaira összpontosítani, amelyek rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és védő fitokemikáliákban gazdagok. A rákmegelőzési irányelvek egyik legjobb tulajdonsága, hogy mennyire rugalmasak. Testre szabhatod őket az ételpreferenciáid, allergiáid vagy intoleranciáid alapján, és mégis olyan étrendet alakíthatsz ki, amely csökkenti a rák kockázatát.

Használd az AICR New American Plate című kiadványát útmutatóként. Nincs szükség különleges receptekre. Csak arra koncentrálj, hogy a tányérod kétharmada növényi, a másik egyharmada pedig sovány fehérje legyen.

🥗 Pam és a csapat: Nézd meg az útmutatónkat:

Hogyan építsünk egy mediterrán tányért

Hogyan építsünk egy mediterrán tányért

·
2024. július 1.

K: Milyen ételeket és italokat kellene korlátoznom vagy kerülnöm, ha egynél többször volt már rákos megbetegedésem? És mire kellene összpontosítanom?

Dr. Zuniga válasza:
Nincs olyan speciális vagy külön diéta, amelyet a rákot túlélőknek be kellene tartaniuk. Valójában az AICR/WCRF ugyanazon rákmegelőzési ajánlásai vonatkoznak rájuk is. Bár a rákot túlélők étrendjével kapcsolatos kutatások még mindig folynak, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy ezen irányelvek betartása javíthatja az általános túlélést és az életminőséget.

A túlélőknek azt is tudniuk kell, hogy a rák típusától és a kezelési előzményektől függően fokozott kockázatnak lehetnek kitéve más krónikus betegségek, például szívbetegség, cukorbetegség vagy akár egy második rák kialakulására. Ezért olyan fontos, hogy kapcsolatban maradjon egészségügyi csapatával, folytassa a rendszeres ellenőrzéseket, és kövesse az ajánlott szűréseket, például a 40 éves korban kezdődő mammográfiát és a 45 éves korban (vagy korábban, ha nagyobb kockázatnak van kitéve) kezdődő vastagbélrák-szűrést. Beszéljen orvosával arról, hogy melyik szűrési ütemterv a legmegfelelőbb az Ön számára.

A táplálkozás tekintetében továbbra is ugyanazok a rákellenes szokások állnak a középpontban:

  • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt
  • Korlátozd az alkoholfogyasztást, ideális esetben teljesen kerüld el
  • Korlátozd a vörös húsok fogyasztását heti 3,5-5,7 dl-re, és kerüld a feldolgozott húsokat.
  • Korlátozd a túlzottan feldolgozott élelmiszerek és cukros italok fogyasztását
  • Növényi étrendet követve
  • Légy fizikailag aktív

K: Vannak-e olyan ételek, amelyeket a leukémiában vagy más vérképzőszervi rákban szenvedőknek kerülniük kell?

Dr. Zuniga válasza:
Nincs igazán specifikus „leukémia diéta”, vagy bármilyen ráktípusra vonatkozó specifikus étrend. Bizonyos kezelések vagy mellékhatások esetén időnként rövid távú étrend-módosításra lehet szükség, de a cél többnyire az egészséges táplálkozás alapjaira való összpontosítás.

Tudom, hogy ez nem a legizgalmasabb válasz, de ez az igazság. A bizonyítékok következetesen azt mutatják, hogy a legjobb megközelítés az, ha ragaszkodunk a korábban említett rákmegelőzési és túlélési irányelvekhez.

Ezen ajánlások betartása elősegíti a jó anyagcsere-egészséget, csökkenti a gyulladást, támogatja a méregtelenítést és erősíti az immunrendszert, amelyek mind előnyösek a rákkezelés alatt és után.

Nem kell olyan korlátozó vagy divatos terveket követned, mint a lúgosító diéták vagy a létisztító kúrák, amelyeket nem támaszt alá a tudomány. Az egészséges étkezési szokások alapjai, bármennyire is egyszerűnek tűnnek, azok, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják.

K: Milyen tudományos hátteret tudhat magáénak a bor és a rák kockázata?

Dr. Zuniga válasza:
Bár a vörösbort gyakran „szívbarátként” reklámozzák, a lehetséges szívgyógyászati ​​előnyök nem haladják meg a rák kockázatát. Érdekes módon az amerikaiak kevesebb mint fele van tisztában az alkohol és a rák közötti összefüggéssel.

Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a rák kockázatát. Az alkoholt a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 1. csoportú rákkeltő anyagként osztályozza, ami azt jelenti, hogy erős bizonyítékok vannak arra, hogy rákot okoz az embereknél. Legalább hét különböző ráktípussal hozható összefüggésbe, beleértve az emlő-, vastagbél-, máj-, száj-, torok- és nyelőcsőrákot.

Akár borból, sörből vagy röviditalokból származik, az alkohol acetaldehidnek nevezett vegyületté metabolizálódik, amely egy rákkeltő anyag, és károsíthatja a DNS-t.

Az alkohol szintén növelheti az ösztrogénszintet. Ez azért van, mert a máj az alkohol lebontását részesíti előnyben, mielőtt az ösztrogént kevésbé aktivált metabolitokká dolgozhatná fel és alakíthatná át. Ez magasabb keringő ösztrogénszintet eredményezhet, ami növelheti a hormonreceptor-pozitív rákos megbetegedések, például az emlőrák kockázatát.

Az alkohol anyagcseréje oxidatív stresszt és gyulladást is elősegít, ami károsíthatja a sejteket és olyan környezetet teremthet, amely támogatja a rák kialakulását.

Már napi egy ital is növelheti az emlőrák kockázatát, és a tanulmányok becslése szerint azoknál a nőknél, akik naponta két alkoholos italt fogyasztanak (szemben a heti kevesebb mint eggyel), 100 nőre vetítve körülbelül öt további alkoholhoz köthető rákos megbetegedés fordulhat elő. Férfiak esetében ez a növekedés 100 férfira vetítve körülbelül három további esetet jelent. Mivel már alacsony fogyasztási szint mellett is megnő a kockázat, a rákmegelőzés szempontjából a legbiztonságosabb alkoholszint a nulla.

Izgalmas látni az alkoholmentes italok növekvő népszerűségét és elérhetőségét. Az alkoholmentes kézműves sörök, koktélok, valamint a nulla alkoholtartalmú borok és röviditalok hasonló ízeket és társasági élményt kínálhatnak alkohol nélkül. Bár az alkohol mélyen beágyazódott sok kultúrába, fontos megjegyezni, hogy a „társadalmilag elfogadott” nem jelenti azt, hogy „kockázatmentes”.

Jogi nyilatkozat – Hormon és Egyensúly

A Hormon és Egyensúly weboldalon és blogon közzétett tartalmak kizárólag tájékoztató és ismeretterjesztő célt szolgálnak. Nem minősülnek orvosi diagnózisnak, kezelésnek vagy személyre szabott tanácsadásnak. Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvos, dietetikus vagy más egészségügyi szakember vizsgálatát és szakmai véleményét. A cikkekben szereplő tanácsok, információk és javaslatok saját felelősségre alkalmazhatók. Egészségügyi problémák, tünetek, gyógyszerszedés vagy speciális étrend esetén minden esetben konzultálj orvossal vagy más szakemberrel.Az oldalon esetleg bemutatott termékek nem minősülnek gyógyszernek vagy gyógyhatású készítménynek, és nem tulajdonítunk nekik gyógyító hatást. Használatuk kizárólag saját felelősségre, szakemberrel egyeztetve történjen.

Konzultációra  bejelentkezés: +36203450900

Időpontfoglalás: app.minup.io/book/meszaros-marianna

 

Leave a Reply

Mészáros Marianna
hormon- és funkcionális táplálkozási tanácsadó

Személyes konzultáció és kezelés:
Hajdú-Bihar Vármegye, Debrecen

Online konzultáció magyar és angol nyelven:
Magyarországról és külföldről is lehetséges

Bejelentkezés:
Telefon: +36 20 345 0900 (Viber + WhatsApp)
E-mail: info@hormonesegyensuly.hu

Web:
https://www.hormonesegyensuly.hu