Skip to main content

Glifozát-expozíció-hatásai-genetika

Glifozát-expozíció hatásai az  emberi   szervezetre

Főbb tanulságok:
~ A glifozát egy gyomirtó szer, amelyet bőségesen használnak növényeken és városi területeken.
~ Sok élelmiszer szennyezett glifozáttal, és parkokban és házak körül is ki vagyunk téve ennek.
~ A glifozát nagy része áthalad a szervezeten és kiürül.
~ Egy tanulmány kimutatta a glifozát negatív hatásai és a CYP1A1 génvariánsok közötti kölcsönhatást. Más tanulmányok kimutatták, hogy a glifozát hatással van az idegsejtekre és az oxidatív stressz útvonalaira.

Glifozát: Méregtelenítő útvonalak és hatása az acetilkolinra

A RoundUp a világon a legszélesebb körben használt gyomirtó szer. A Monsanto gyártotta, amely ma már Bayer. A RoundUp hatóanyaga a glifozát, és széles levelű növények és fűfélék irtására használják.[ hivatkozás ]

A glifozát a sikimát útvonal blokkolásával fejti ki hatását, amely egy enzimútvonal a növényekben és egyes mikroorganizmusokban. A sikimát útvonal az a folyamat, amelynek során a növények, baktériumok, archeák, gombák és algák folátot (B9-vitamin) és bizonyos aminosavakat (triptofán, tirozin és fenilalanin) termelnek. Ezen aminosavak nélkül a növények és a mikroorganizmusok elpusztulnak. A sikimát útvonal nem található meg az állatokban, és az általa termelt aminosavakat kell bevinnünk az étrendünkből (az emberek számára esszenciális aminosavak).

Így a glifozát elpusztítja a növényeket és a baktériumokat, de nem öli meg az állatokat. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy alacsony szinten hatással van az emberi egészségre.

Itt a folytatás ezzel a cikkel:

  • Először is, vessünk egy pillantást a legújabb egészségügyi tanulmányokra, hogy teljes képet kapjunk.
  • Ezután megvizsgáljuk, hogy hol használják fel és hol található meg a glifozát az élelmiszerellátásban.
  • Végül áttekintjük, hogyan metabolizálódik a szervezetben, valamint azt a genetikai variánst, amely befolyásolja a méregtelenítését.

Tanulmányok a glifozát egészségre gyakorolt ​​​​hatásairól:

Gyulladás és neuroinflammáció:

  • Egy sejtvizsgálat kimutatta, hogy a glifozát és a glifozát metabolitja, az aminometil-foszfonsav (AMPA) megváltoztatta a génexpressziót. Az érintett útvonalak közé tartozik a tumor nekrózis faktor-alfa (TNF⍺), a TP53, az NF-kB és továbbiak az apoptózist, az oxidatív stresszt és a sejthalált magában foglaló útvonalakban.[ hivatkozás ]
  • Számos tanulmány kimutatta, hogy a glifozát növeli a TNF-alfa szintjét , amely egy gyulladásos citokin.[ hivatkozás ][ hivatkozás ] Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a glifozát beszivárgott az agyba, és megemelte a TNF szintjét mind az agyban , mind a plazmában.[ hivatkozás ]
  • A belekben a glifozátról kimutatták, hogy állatoknál növeli az Nrf2 szintet, NF-kB-t indukálva. [ hivatkozás ] A nukleáris faktor-κB (NF-κB) veszélyjelzéseket küld, és veleszületett immunválaszt vált ki. [ hivatkozás ]
  • A napi alacsony glifozátdózisnak kitett vemhes egerek utódainál jelentős viselkedési változások történtek. Pontosabban, az utódok szorongóbbak és hiperaktívabbak voltak .[ hivatkozás ]
  • A glifozátnak olyan szintje, amely nem okozott megfigyelhető diszfunkciós tüneteket, megváltoztatja a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin szintjét az állatok agyában.[ hivatkozás ]
  • Egy 2024-es tanulmány megállapította, hogy a glifozát-expozíció mikroglia által közvetített NLRP3 inflammaszóma aktivációt indukált , amely szerepet játszhat a „glifozáttal összefüggő viselkedési zavarokban és az idegsejtek károsodásában” [ hivatkozás ]

Kapcsolódó cikk: NLRP3: Genetikai variánsok, amelyek fokozzák a krónikus gyulladást

Belélegzett glifozát, légúti gyulladás és asztma:

A glifozát belélegezhető permetezéskor, vagy olyan mezőgazdasági területen, ahol nemrég alkalmazták. Állatkísérletek kimutatták, hogy a levegőben lévő glifozát mind alacsony, mind magas koncentrációban légúti gyulladást okozhat.

  • Az alacsony koncentrációk ugyanolyan mértékű légúti gyulladást okoztak, mint a magasabb koncentrációk.
  • A tüdőben az IL-33 és IL-13 szintjének jelentős növekedése volt megfigyelhető, ami hízósejtek degranulációját és hisztamin felszabadulását okozta. Ezek gyulladásos útvonalak, amelyek asztma esetén aktiválódnak.[ hivatkozás ]

Glifozát és metabolikus szindróma:

  • Egy 2023-as tanulmány kimutatta, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek 5 és 14 éves korban magasabb volt a glifozát és a glifozát metabolitjainak (AMPA) szintje a vizeletükben, sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki metabolikus szindróma és májproblémák felnőttkorban. Azoknál a gyerekeknél, akik olyan mezőgazdasági területeken éltek, ahol glifozátot használtak a növények termesztésére, több mint 50%-kal nagyobb volt a metabolikus szindróma kockázata.[ hivatkozás ]
  • A glifozát alapú herbicidek nagyon alacsony dózisban növelték a trigliceridszintet és a májzsír mennyiségét az állatoknál. [ hivatkozás ] Ezenkívül a vemhes egereknek adott glifozát a 19. napon az utódok triglicerid- és koleszterinszintjének emelkedését okozta. [ hivatkozás ]

Rövid összefoglaló: A glifozát egészségügyi hatásai
~ Megváltoztatja a gyulladással, oxidatív stresszel és sejthalállal kapcsolatos génexpressziót.
~ Növeli a gyulladásos markerek szintjét (pl. TNF-alfa, NLRP3, NF-kB).
~ Viselkedési változásokat okoz az állati utódokban.
~ Állatkísérletekben a megnövekedett trigliceridszinttel és a metabolikus szindróma kockázatával hozható összefüggésbe.

Genetika és a glifozát méregtelenítése: 

Egy 2020-ban publikált tanulmány kimutatta, hogy egyes embereket valószínűleg jobban érint a glifozátnak való kitettség, mint másokat.[ hivatkozás ]

A tanulmány megállapította, hogy a CYP1A1 genetikai variánsokkal rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel jelentkeztek problémák a glifozát kolinészteráz-gátlásával .

Hadd magyarázzam el, mit jelent a kolinészteráz-gátlás…

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a glifozát kis mértékben befolyásolja az acetilkolinészterázt . Az acetilkolinészteráz az az enzim, amely lebontja az acetilkolint, amely egy létfontosságú neurotranszmitter.

Az acetilkolin továbbítja a jelet az izmokat szabályozó idegek (és az agy neuronjai) között. Gondolj rá úgy, mint az izomösszehúzódást okozó ideg bekapcsolójára. Minden „be” impulzushoz le kell állítani a jelet egy „ki” kapcsolóval – ez az acetilkolinészteráz lenne.

Korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a glifozát (kissé) gátolja az acetilkolinészterázt.[ hivatkozás ][ hivatkozás ] Ha túlságosan gátolja az acetilkolinészterázt, az bénuláshoz, görcsökhöz és fulladás miatti halálhoz vezet (a tüdő izmainak mozgásképtelensége a légzéshez). Így működik az ideggáz, például a szaringáz a kémiai hadviselésben. Nem szép látvány… de közel sem olyan alacsony szint, mint amilyenekről itt beszélünk.

A szérum kolinészteráz szintjét a herbicidmérgezés markereként használják, mivel szintje csökken, ha a májfunkció károsodik.[ hivatkozás ]

Visszatérve a glifozátra és annak az emberekre gyakorolt ​​hatására…

Egy nemrégiben végzett tanulmányban Kínában glifozátot gyártó munkásokat vizsgáltak. A munkások csak glifozátnak voltak kitéve, más növényvédő szereknek nem, így csökkentve a mezőgazdasági munkásokon végzett vizsgálatokban megfigyelt zavaró tényezőket. A glifozátgyártó munkásokon vérvizsgálatot végeztek, hogy meghatározzák a szérum acetilkolinészteráz szintjét.[ hivatkozás ]

A tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akiknél egy specifikus CYP1A1 variáns (lásd alább a genotípus-jelentésben), szignifikánsan alacsonyabb acetilkolinészteráz-szint volt megfigyelhető a glifozát-expozíció miatt. Ez a variáns megváltoztatja a CYP1A1 expresszióját. Az alacsonyabb acetilkolinészteráz-szintet a májkárosodás markerének tekintették.

A CYP1A1 a citokróm P450 enzimcsoport tagja. Számos különböző vegyületet metabolizál vagy bont le, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-okat), paracetamolt, koffeint és nikotint. Miután a vegyületeket a CYP enzimek metabolizálták, könnyebben kiürülhetnek a szervezetből.

Fontos a tanulmány szempontjából:
Először is, a glifozát hatással van az acetilkolinészteráz szintjére, különösen magasabb expozíciós szintek esetén. Az EPA-információk többsége azt állítja, hogy a glifozát metabolizmus nélkül jut be az emberek szervezetébe – ami nyilvánvalóan nem mindenkire igaz, a genotípustól függően.

Másodszor, a kínai glifozátgyártó munkások vizeletében a glifozát metabolit szintje nem volt olyan magas. Egy nemrégiben Mexikóban gyermekeken végzett tanulmány hasonló átlagos koncentrációkat mutatott ki, mint a kínai glifozátgyártó munkások esetében.[ hivatkozás ] Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területeken a mindennapi glifozát-expozíció problémát jelenthet egyesek számára.

Merüljünk el közelebbről a glifozátban, hogy megértsük az előfordulását.

Glifozát, mint gyomirtó szer: Hol használják?

A RoundUp Ready genetikailag módosított növények létrehozása a RoundUp használatát 100-szorosára növelte az 1970-es évek óta.

  • A RoundUp Ready növények glifozáttal permetezhetők anélkül, hogy elpusztulnának. Így a gazdák permetezhetik a RoundUp Ready növényeiket, elpusztítva az összes gyomot és hagyva, hogy a növények magasra nőjenek.
  • A Roundup Ready növények közé tartozik a szója, a kukorica, a repce, a lucerna, a gyapot és a cukorrépa.

Hogyan vagyunk kitéve a glifozátnak?

A glifozátot számos mezőgazdasági növény termesztésére, valamint lakó- és kereskedelmi területeken a gyomok irtására használják. Mindenütt jelen van a környezetünkben.

Itt egy USGS térkép, amely az Egyesült Államok mezőgazdasági hasznosítását mutatja:

Glifozát mezőgazdasági felhasználása 2019

 

A glifozáttal rendszeresen permetezett növények közé tartoznak a következők:[ hivatkozás ]

  • Kukorica
  • szójabab
  • Gyapot
  • Legelőfű és széna (gyakran használják állati takarmányozásra)
  • Búza

A glifozát és metabolitjának, az AMPA-nak a felezési ideje a talajban 2 és 197 nap, illetve 76 és 240 nap között mozog.

Maradhat-e a glifozát az általunk fogyasztott növényeken?

  • Egy tanulmányban a betakarított termények 31%-ában is kimutatták a glifozátot, de mindegyik az EPA határértéke alatt volt.[ hivatkozás ]
  • Egy 2023-as európai tanulmány megállapította, hogy amikor a glifozátot preemergensként használják a gyomok elpusztítására az ültetés előtt, a glifozát-maradványok nem találhatók meg a később a szántóföldre ültetett növényben.
  • Ugyanez a tanulmány azonban kimutatta, hogy amikor a glifozátot szárítószerként permetezzük a növényekre a betakarítás előtt, az átjut a szemekbe . Ezenkívül a glifozát stabil maradt a betakarított szemekben, és egy évig vagy tovább is megmaradt.[ hivatkozás ]

Így nőtt a glifozát felhasználása az elmúlt néhány évtizedben:

 

Így nőtt a glifozát felhasználása az elmúlt néhány évtizedben

Por a szélben:
Bár érthető, hogy a glifozátot kimutatják a vele permetezett élelmiszerekben, egy nemrégiben készült tanulmány eredményei megleptek…

A kutatók 60 franciaországi háztartásból vettek mintát porszívózsákokból, vidéki és városi környezetben egyaránt. Az eredmények azt mutatták, hogy a háztartási por 100%-a glifozátot tartalmazott . Magasabb koncentrációt találtak a mezőgazdasági területekhez közeli vidéki otthonokban, valamint azokban az otthonokban, amelyek gyomirtó szereket használtak a kocsifelhajtóik és az udvaraik körül.[ hivatkozás ]

Glifozát a vízben:
Egy Washington, Wyoming, Maryland és Iowa államokban végzett talajvíz -vizsgálat a mintázott vízforrások 100% -ában glifozátot mutatott ki . [ hivatkozás ]

Expozíciós határértékek és osztályozás:
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a napi megengedett bevitelt napi 0,5 mg/testtömeg-kg-ban határozza meg. [ hivatkozás ]

  • Az EPA kijelenti: „A glifozát jelenlegi címkéjén feltüntetett utasításoknak megfelelő használata nem jelent közegészségügyi kockázatot”, és hogy a glifozát nem rákkeltő anyag.[ hivatkozás ]
  • A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a glifozátot „valószínűsíthető rákkeltő anyagként” sorolja fel, és számos közelmúltbeli per sikeresen bizonyította a glifozát-expozíció és a non-Hodgkin limfóma közötti összefüggést.[ hivatkozás ]
  • A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a glifozátot „valószínűleg rákkeltőnek” minősíti az emberre nézve.[ hivatkozás ]

Mely élelmiszerek tartalmaznak nagyobb valószínűséggel glifozátot?

Tanulmányok kimutatták, hogy a betakarítás előtt glifozáttal permetezett élelmiszerekben valószínűleg glifozátmaradványok találhatók.[ hivatkozás ][ hivatkozás ]

  • A gabonafélék és gabonafélékből készült termékek (búzatermékek, kukorica, snackek, kenyér, árpa) nagyon gyakran tartalmaznak glifozátot, a kimutatási gyakoriság országonként változik.
  • A búzakorpa vagy a teljes kiőrlésű búza nagyobb valószínűséggel tartalmazott glifozátot, mint a fehér liszt.
  • A méhek mezőgazdasági földeket látogatnak, és glifozátot hoznak vissza a kaptárba. Így a mézben található glifozát mennyisége tükrözi, hogy mennyit használnak fel a környező mezőgazdasági földeken. Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikai mézminták 28%-a tartalmazott glifozátot, míg egy másik szerint a kanadai mézminták 98%-a tartalmazott glifozátot.
  • A repceolaj (repceolaj) glifozátot tartalmaz, ha a vegetációs időszakban használják. Pontosabban, hidegen sajtolt repceolajban találták meg.

Mi a helyzet azokkal az élelmiszerekkel, amelyekben valószínűleg nincs glifozát? 

  • Egy európai tanulmány szerint az olívaolaj-minták egyikében sem mutattak ki glifozátot.
  • A gyümölcsök általában nem tartalmaznak sok glifozátszennyezést.
  • A glifozát használata tilos a tanúsított biogazdálkodásból származó élelmiszerek esetében.

A kutatók vizeletvizsgálattal megállapíthatják, hogy a lakosság hány százalékában található glifozát (vagy annak metabolitja) egy adott időpontban.

  • Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban végzett tanulmány a vizsgálatban résztvevők 53%-ánál kimutatott glifozátot a vizeletben.[ hivatkozás ]
  • Az Egyesült Államokban végzett tanulmányok a lakosság 60-80%-ának vizeletében mutattak ki glifozátot.[ hivatkozás ]
  • Egy 2023-ban Kanadában terhes nők körében végzett tanulmány kimutatta, hogy 75%-uk vizeletében glifozát vagy annak metabolitja volt jelen . A teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása pozitív összefüggést mutatott a vizeletben található glifozáttal.[ hivatkozás ]

Glifozát felszívódása és anyagcseréje:

  • Állatkísérletek kimutatták, hogy a glifozát felszívódása lenyelés esetén ~30-36%. A bőrön keresztüli felszívódás azonban nagyon alacsony (~2% 8 óra alatt).[ hivatkozás ]
  • A bevitt glifozát nagy része a széklettel vagy a vizelettel ürül ki. Kis százaléka metabolizálódik vagy bomlik le aminometil-foszfonsavvá (AMPA).[ hivatkozás ]

Hatás a bélmikrobiomra:

A glifozáttal kapcsolatos egyik aggodalom a bélmikrobiomra gyakorolt ​​hatása. Ahogy fentebb említettem, a glifozát hatásmechanizmusa blokkolja a sikimát útvonalat, amelyet a baktériumok, archeák, gombák és növények használnak a folátok és bizonyos aminosavak előállítására. Ne feledjük, hogy a bélmikrobiomra támaszkodunk az esszenciális vitaminjaink egy részének előállításához. Például a riboflavint és a niacint a proteobaktériumok termelik. Számos különböző baktériumcsalád is termel folátot a bélben.[ hivatkozás ]

  • Egy nemrégiben publikált tanulmány megállapította, hogy az emberi mikrobiota körülbelül fele érzékeny a glifozátra. A firmikuták rezisztensebbek voltak, míg a proteobaktériumok és az aktinobaktériumok érzékenyebbek voltak a glifozátra.[ hivatkozás ]
  • A kutatók felfedezték, hogy bizonyos Clostridium és Salmonella törzsek rezisztensek a glifozáttal szemben. Ez a baktériumfajok elszaporodását vagy túlzott elszaporodását okozhatja a bélmikrobiomban.[ hivatkozás ]

A glifozát bélmikrobiomra gyakorolt ​​​​hatásainak meghatározásának egyik nehézsége, hogy mindannyiunk bélrendszerében különféle növényvédő szerek találhatók, valamint különböző genetikai kölcsönhatások, amelyek befolyásolják a mikrobiomunkat. Tehát a glifozát mikrobiomra gyakorolt ​​​​hatásainak különbségeinek feltárását számos különböző változó zavarja.[ hivatkozás ] A valós életben az emberekre gyakorolt ​​​​napi hatás nem olyan egyszerű, mint ahogy azt az állatkísérletek mutatják.

1. táblázat: A glifozát egészségügyi hatásai

Hatás/Útvonal Bizonyíték/Modell Megjegyzések
Gyulladás (TNF-alfa, NF-kB) Állat- és sejtvizsgálatok Emelkedett citokinszint az agyban, a plazmában és a tüdőben
Neurotranszmitter változások Patkánykísérletek Megváltozott szerotonin, dopamin, noradrenalin
Viselkedési változások Egér utódok Fokozott szorongás és hiperaktivitás
Trigliceridek és májzsír Egérvizsgálatok Magasabb triglicerid-, májzsír- és koleszterinszint
Mikrobiom zavara Állatkísérletek és in vitro vizsgálatok Csökkenti a hasznos baktériumok számát, növeli bizonyos kórokozók számát.

A glifozát elkerülése:

 

  • Portalanítsd a házadat:
    Mivel a porszívózacskó-minták 100%-a glifozátot tartalmaz, az otthonodban lévő por és szennyeződés valószínűleg állandó kitettség forrása.[ hivatkozás ]
  • Kerülje a glifozátot tartalmazó termékek használatát:
    Olvassa el figyelmesen a címkéket, és kerülje a glifozátot tartalmazó termékeket a ház körül, például a Roundup gyomirtót. Visszatérve a porszívózsákokban található glifozátra, ha glifozátot permetezik a gyomokra a kocsifelhajtón, majd bemegy az épületbe, akkor magával visz belőle egy keveset.
  • Fogyassz biotermékeket, ha lehetséges:
    A glifozátot széles körben használják betakarítás előtti szárítószerként a nem bio gabonaféléken és más növényeken. Ezért a bioélelmiszerek választása, amikor csak lehetséges, segíthet csökkenteni a glifozátnak való kitettséget.
  • Kerülje az éttermi étkezést:
    A GMO-Free USA szervezet által végzett (nem lektorált) tanulmány megállapította, hogy a legtöbb éttermi ételben megtalálható a glifozát. A fő kizáró ok a kenyér volt (beleértve a Whole Foodsból származót is), de a tojás, a csirke, a marhahús és az édesburgonya nem tartalmazott glifozátot.[ hivatkozás ] Ennek elkerülésének legjobb módja az otthoni főzés. Alternatív megoldásként kihagyhatja a kenyeret, a sütiket és a tésztát, amikor éttermi étkezésben vesz részt.
  • Legyen óvatos a városi zöldterületeken:
    A glifozátot gyomirtó szerként használják a parkokban. Ezen érdemes elgondolkodni, miközben hátradől a buja zöld parkfüvön.

A jó hír az, hogy a glifozát úgy tűnik, nem halmozódik fel a szervezetben, és meglehetősen rövid a felezési ideje (kevesebb, mint egy nap). Így a lehető legnagyobb mértékű kerülése néhány napon belül hatásosnak bizonyulhat.

A legalacsonyabb glifozáttartalmú élelmiszerek:

A glifozátot bőségesen használják hagyományosan termesztett szójababon, kukoricán, zabban, búzán, lucernán, legelőkön, gyümölcsösökben (mandula, alma, sárgabarack, cseresznye, narancs), szőlőn, cukorrépán, repcén és gyapoton az Egyesült Államokban és Kanadában.

A Környezetvédelmi Munkacsoport független vizsgálatokat végzett élelmiszereken annak megállapítására, hogy tartalmaznak-e glifozátot. A zabalapú gabonapelyhekre vonatkozó eredményeik itt találhatók (spoiler: mind a 28 tesztelt termék tartalmazott glifozátot). Néhány biogabonaféle szintén tartalmazott glifozátot, de sokkal alacsonyabb szinten.

Glifozát-teszt biogabona

Ezenkívül az EWG tésztákat és búzaalapú gabonapelyheket is tesztelt . Bár mindegyikben volt glifozátmaradvány, a szint jóval alacsonyabb volt, mint a zabtermékekben. A Detox Project listát készített azokról a vállalatokról, amelyek tanúsítottan glifozátmentes bioélelmiszereket gyártanak. Ezek a vállalatok feltüntethetik a glifozátmaradvány-mentes címkét.

Genetikai kapcsolat és táplálékkiegészítők:

CYP1A1 enzim részt vesz az ösztrogén, a cigarettafüst, a melatonin és az arachidonsav  anyagcseréjében is .

A CYP1A1 enzimet számos természetes polifenol gátolja, beleértve az orbáncfüvet, az I3C-t és a resveratrolt. [ hivatkozás ] Egy neuronális őssejtekkel végzett állatkísérletben az ivóvízben található glifozátszint csökkentette a CYP1A1 enzim aktivitását. [ hivatkozás ]

Kapcsolódó cikk: Resveratrol: Genetikai kölcsönhatások és biohasznosulás

Egy 2024-es patkányokon végzett tanulmány kimutatta, hogy a prenatális melatonin-kiegészítés jelentősen csökkentette a glifozát neurotoxikus hatását az utódokra. [ hivatkozás ]

Kapcsolódó cikk:  Melatonin: Az egészség és a hosszú élet kulcsa

Spekulációk: Kérdések, amik bennem maradtak…

Íme néhány dolog, ami felmerül bennem:

  • Mivel a glifozát kölcsönhatásba lép a CYP1A1 génnel, vajon a koffein vagy más CYP1A1 szubsztrátok megváltoztatják-e valakinek a glifozátra adott válaszát?
  • Vajon az ösztrogénnel (17-béta-ösztradiol) való kölcsönhatás miatt van-e a CYP1A1 variáns hatása a kolinészteráz szintre a glifozátnak nagyobb mértékben kitett nőknél?

Itt található a teljes cikkem a CYP1A1-ről , valamint más, a glifozáttal kapcsolatos vizsgálatban nem vizsgált CYP1A1 variánsokról.

TNF-alfa:Számos tanulmány kimutatta, hogy a glifozát emelheti a TNF-szintet.[ hivatkozás ][ hivatkozás ] Egyes emberek genetikailag hajlamosak a magasabb TNF- szintre stimuláció hatására.

Cikket  írta: Debbie Moon MSc

Forrás: https://www.geneticlifehacks.com/glyphosate-interaction-with-genetics/

 

Jogi nyilatkozat – Hormon és Egyensúly

A Hormon és Egyensúly weboldalon és blogon közzétett tartalmak kizárólag tájékoztató és ismeretterjesztő célt szolgálnak. Nem minősülnek orvosi diagnózisnak, kezelésnek vagy személyre szabott tanácsadásnak. Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvos, dietetikus vagy más egészségügyi szakember vizsgálatát és szakmai véleményét. A cikkekben szereplő tanácsok, információk és javaslatok saját felelősségre alkalmazhatók. Egészségügyi problémák, tünetek, gyógyszerszedés vagy speciális étrend esetén minden esetben konzultálj orvossal vagy más szakemberrel.Az oldalon esetleg bemutatott termékek nem minősülnek gyógyszernek vagy gyógyhatású készítménynek, és nem tulajdonítunk nekik gyógyító hatást. Használatuk kizárólag saját felelősségre, szakemberrel egyeztetve történjen.

Jogi nyilatkozat – Hormon és Egyensúly

A Hormon és Egyensúly weboldalon és blogon közzétett tartalmak kizárólag tájékoztató és ismeretterjesztő célt szolgálnak. Nem minősülnek orvosi diagnózisnak, kezelésnek vagy személyre szabott tanácsadásnak. Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvos, dietetikus vagy más egészségügyi szakember vizsgálatát és szakmai véleményét. A cikkekben szereplő tanácsok, információk és javaslatok saját felelősségre alkalmazhatók. Egészségügyi problémák, tünetek, gyógyszerszedés vagy speciális étrend esetén minden esetben konzultálj orvossal vagy más szakemberrel.Az oldalon esetleg bemutatott termékek nem minősülnek gyógyszernek vagy gyógyhatású készítménynek, és nem tulajdonítunk nekik gyógyító hatást. Használatuk kizárólag saját felelősségre, szakemberrel egyeztetve történjen.

 

Konzultációra bejelentkezés:+36203450900

Időpontfoglalás: https://app.minup.io/book/meszaros-marianna

Leave a Reply

Mészáros Marianna
hormon- és funkcionális táplálkozási tanácsadó

Személyes konzultáció és kezelés:
Hajdú-Bihar Vármegye, Debrecen

Online konzultáció magyar és angol nyelven:
Magyarországról és külföldről is lehetséges

Bejelentkezés:
Telefon: +36 20 345 0900 (Viber + WhatsApp)
E-mail: info@hormonesegyensuly.hu

Web:
https://www.hormonesegyensuly.hu